1. 9. 2023 - 17.00

Vaš zdravnik ni dosegljiv, prosimo, pokličite kasneje

Audio file

V ponedeljek je Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik sporočil, da so zdravstveni inšpektorji potrdili njegove ugotovitve o kršitvah izvajalcev pri dostopu pacientov do osebnega zdravnika. Zagovornik je že konec lanskega leta ugotovil, da veliko število družinskih ambulant ne zagotavlja vseh zakonsko predpisanih možnosti naročanja, torej osebno v ambulanti, po telefonu, po pošti ali preko spleta. Raziskava glede komunikacijske dostopnosti ambulant družinske medicine, ki jo je izvedel Zagovornik načela enakosti, je vodila v inšpekcijo Zdravstvenega inšpektorata, ki je v vzorcu 49-ih družinskih ambulant pri 78 odstotkih ambulant ugotovili neskladnosti s področno zakonodajo, za kar so jim izrekli opozorila in določili rok za odpravo neskladnosti.

O področni zakonodaji, ugotovitvah inšpektorata in morebitnih rešitvah problema neodzivnosti izvajalcev v ambulantah družinske medicine smo spregovorili z zdravnikom Simonom Brežanom in predsednikom sindikata zdravnikov družinske medicine Praktikum, Igorjem Muževičem.

 

Z zdravstvenega inšpektorata so nam po etriranju oddaje poslali pojasnilo glede vzorca ambulant, v katerih so izvajali nadzor, ki ga objavljamo v celoti:

Nabor zavezancev, pri katerih je bil opravljen inšpekcijski pregled, je bil pripravljen na podlagi ugotovitev Zagovornika načela enakosti, s katerimi nas je zagovornik seznanil. Ob tem pojasnjujemo, da se ugotovitve inšpekcijskih nadzorov nanašajo zgolj na zavezance, pri katerih je bil opravljen pregled, saj izhajajo iz dejstev in okoliščin, ugotovljenih v konkretnih primerih v posameznih ambulantah družinske medicine. 

 

Vir fotografije: prirejeno po PublicDomainPictures

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj